Maintenance

Richtlijnen ivm onderhoud

Bij bepaalde poreuze en vochtgevoelige natuurstenen (Azul Bateig, Antalya Cream, Taiga Dolomit, Pietra Serena, ...) raden we sterk aan de steen na plaatsing en vóór het inwassen (op voegen) te voorzien van een voorimpregnatie (bvb met Lithofin MN Vlekstop in spray-vorm). Dit biedt volgende voordelen: minder kans op cementsluier na het inwassen van de vloer en een eenvoudiger onderhoud nadien.

Opgelet: voorimpregnatie is enkel mogelijk bij het kleven van natuursteen met een aangepaste kleefmortel op een droge dekvloer, dus niet bij een traditionele plaatsing op een gestalibiliseerd zandbed en mortel!

De verdamping doorheen de steen na plaatsing mag niet verhinderd worden, maw. het afdekken met folies, weinig dampdoorlatende tapijten, enz. tijdens de droging van de vloer vermijden. Het aanbrengen van een tijdelijke bescherming (voor de werkzaamheden die op het vloeren volgen) dient dus vermeden te worden? Dergelijke ingrepen verhogen sterk de kans op schade. Indien toch nodig, dient de afdekking te gebeuren met behulp van Procell-afdekfolie.

Gebruik bij het onderhoud steeds producten van hetzelfde merk en meng geen producten onderling. Volg ook steeds strikt de richtlijnen van de producenten vermeld op de verpakking van de producten.

Algemeen dient gesteld dat men bij het onderhoud van natuursteen nooit mag overdrijven met vocht.

Bij twijfel over welk product op welke steen mag toegepast worden, contacteer steeds uw vakman voor professionele raad.

Eerste reiniging

een eenmalige schoonmaakbeurt met aangepast reinigingsmiddel (opgelet met zuurhoudende producten). Dit mag vanaf één week na opvoegen van de vloer. Mocht op de vloer cementsluier voorkomen, pas dan hetzelfde product toe, in combinatie met een éénschijfsmachine en een schrobpad.

Eerste onderhoud

vervolgens dient men de vloer voldoende te laten uitdrogen: d.w.z. ongeveer 1 maand licht vochtig dweilen met toevoeging van aangepast onderhoudsmiddel dat de poriën van de steen niet afsluit.

Regelmatig onderhoud

gebruik wekelijks een onderhoudsproduct dat geschikt is voor natuursteen.

Periodiek onderhoud

om het uitzicht van de natuursteen te optimaliseren, moet men deze maandelijks onderhouden met een voedend product (enkel voor binnenbevloering).

Bescherming

Gebruik een impregneermiddel bij natuurstenen die sneller vlekken kunnen vertonen of sneller vuil worden.

Informatie reinigen, beschermen en onderhouden

GRANIET

Afwerking gepolijst, binnenhuis: raadpleeg uw specialist

Afwerking ruw, binnenshuis, buitenshuis: raadpleeg uw specialist

MARMER, KALKSTEEN

Afwerking fijngeslepen, binnenshuis: raadpleeg uw specialist

ZANDSTEEN

Binnenshuis, buitenshuis: raadpleeg uw specialist

LEISTEEN

Binnenshuis, buitenshuis: raadpleeg uw specialist

Vlekkenlijst

Onderaan kan U de vlekkenlijst raadplegen zoals aangeleverd door onze partners.