Amazone Green geeft kantoorgebouw exotisch cachet

Met de bouw van het ‘Kenniscentrum’ creëerde Rabobank Roermond-Echt een indrukwekkende ‘landmark’ aan de op- en afrit van de A73 in Nederlands Limburg. Het gebouw heeft niet alleen een ongewone vorm, maar valt ook op door de oogstrelende bekleding van de buitengevel in natuursteen en glas. De opdrachtgever koos voor Amazone Green, een kwartsiet die werd geleverd door Michel Oprey & Beisterveld.

Duurzaamheid voorop

Bij het ontwerp van het kantoorgebouw, dat in 2012 de deuren opende, kozen de ontwerpers duidelijk voor een combinatie van architecturale pracht en duurzaamheid. Het gebouw kenmerkt zich door een 35 meter hogen schuine toren en een transparante tussenzone die de twee hoofdbouwdelen aan elkaar koppelt. De schuine gevels van het Kenniscentrum zijn dusdanig ontworpen dat volop gebruik kan worden gemaakt van passieve zonne-energie. Staat de zon hoog in de zomer, dan ondervindt de schuine gevel geen last van zonnestralen en is er beduidend minder energie nodig om het pand koel te houden. In de winter gebeurt net het omgekeerde: de zon staat laag en de gevel vangt de zonnestralen wel op zodat minder moet verwarmd worden.

Amazone Green

Ook bij de materiaalkeuze stond duurzaamheid voorop. Het betonnen geraamte werd bekleed met 10 cm dikke PIR isolatie op de gevel en een luchtdichte buitengevel van natuursteen en glas. Elders werden dan weer andere natuurlijke materialen zoals FSC-hout toegepast. De gevel zijn opgebouwd uit grote platen natuursteen die werden geleverd door Michel Oprey & Beisterveld. “De keuze van de natuursteen werd niet alleen bepaald door de kwaliteit en duurzaamheid, maar evenzeer door het esthetische aspect”, vertelt Marcel Verdickt, Commercial Director bij de Limburgse specialist in natuursteen. “De architect had een duidelijk beeld voor ogen. De natuursteen moest groen zijn en over een mooie structuur beschikken met subtiele nuances. Om aan die esthetische eisen te voldoen, hebben we een groene kwartsiet, bekend als Amazone Green, voorgesteld.”

Exotisch cachet

De gevelbekleding bestaat uit platen van 30 mm en 40 mm dik in de afmetingen 1.800 x 570 mm en 1.800 x 250 mm. In totaal gaat het om een oppervlakte van +/- 3.300 m². “Aansluitend op de gevelplaten leverde Michel Oprey & Beisterveld ook 500 m² Amazone Green natuursteen in platen van 1.000 x 1.000 x 40 mm voor de dakbekleding. Het oppervlak van de platen werd geborsteld zodat het geheel niet kan glanzen. De borsteltechniek laat de mooie groene kleur van de steen net optimaal tot uiting komen en geeft het gehele complex een oogstrelend exotisch cachet.“

Trappen en vloeren

De bijzondere kwartsiet heeft overigens niet alleen de technische kwaliteiten om als gevel- en dakelement te worden toegepast, maar werd ook op andere plaatsen in het gebouw gebruikt om het geheel de nodige uniformiteit mee te geven. “Ook de binnenvloeren en de trappen met Amazone Green bekleed, goed voor nog eens 600 m² van de Indische natuursteen.”

Kenniscentrum Rabobank Roermond-Echt
Locatie: Roermond
Opdrachtgever: Rabobank Roermond - Echt
Projectontwikkelaar: ZECI Vastgoedontwikkeling (Roermond)
Bouwkundig Architect: Engelman Architecten (Roermond)
Aannemer: Louis Scheepers (Roermond)
Leverancier natuursteen (gevel, trappen, vloeren): Michel Oprey & Beisterveld (Echt)
Bouwtijd: 20 maanden (2010-2012)
Beelden: doc. Rabobank