Hybride zwemvijver afgewerkt met natuursteen: functioneel en stijlvol

De tijd van de artificiële zwembaden is een beetje voorbij, vandaag de dag laat je een hybride zwemvijver plaatsen. Milieuvriendelijk, goedkoper en makkelijker in het onderhoud. En in de winter geniet je nog altijd van een mooie vijver, want hij maakt deel uit van je tuin. Puur natuur, zeker als je hem afwerkt met mooie en duurzame natuursteen.

Graniet fijn gevlamd rond zwemvijver

Tuinaannemer Bart Monbaliu uit het West-Vlaamse Oudenburg kiest meestal voor een afwerking in natuursteen. In Harelbeke legde zijn bedrijf een zwemvijver in een stadstuin aan onder het motto ‘Beleef je vakantie in eigen tuin’.
“We plaatsten natuursteen bij de twee aansluitende terrassen aan de zwemvijver, het zwevend pad en de randen van de zwemvijver. En we legden ook nog stapstenen aan over de volledige lengte van de tuin. Die verbinden de achtertuin met de woning. Onze keuze viel op graniet fijn gevlamd: een Chinese granietsteen die veel gebruikt wordt voor dit soort projecten.“

Rustgevende look, kleurvast

“Waarom precies deze steen? Hij heeft een zachte kleur en dat resulteert volgens mij in een mooi en rustgevende look, zeker als de zon schijnt. Zachte tinten creëren een gevoel van ruimte. Deze steen behoudt ook erg goed zijn kleur voor een buitensteen, een van de voordelen van natuursteen. Over pakweg drie jaar ziet hij er nog exact hetzelfde uit. Grijze graniet past ook prima bij de moderne woning en vormt een mooie combinatie met de strakke gebakken kleiklinkers achteraan en vooraan. Kortom, esthetisch een echte meerwaarde.”
Stefan Vanwynsberghe van Natuursteenleverancier Vandix leverde de steen en vindt hem ook prima bij de vijver passen. “Het is een veelgebruikte buitensteen, zeker voor moderne projecten dankzij zijn sobere maar strakke uitstraling: lichtjes gespikkeld maar vrij uniform en met weinig breuklijnen. Sommige stenen liggen bij deze zwemvijver ook in het water en zijn dan iets dikker, met de zichtbare zijkanten fijn afgewerkt.”

Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en beschikbaar in grote maten

Graniet is ook een prima keuze op langere termijn dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De steen is betaalbaar, kleurvast en zijn structuur doorstaat moeiteloos de tand des tijds. En hij is prima bestand tegen zwembadwater.
Graniet fijn gevlamd is beschikbaar in alle formaten, ook hele grote. Bij het project in Harelbeke gaat het onder meer om stukken van 1m x 50cm x 5cm en dan kom je al gauw uit op 70 kilo. Niet elke natuursteen leent zich tot die afmetingen of hij wordt gewoon te duur.

Antislip-afwerking voor maximale veiligheid

Er is ook gedacht aan veiligheid volgens VanwynsbergheVan Wynsberghe: “De afwerking is antislip. Als je kiest voor een te gladde of egale steen, schuift iedereen uit met natte voeten. Deze graniet voelt ondanks de antislip nog altijd comfortabel aan, want je wilt natuurlijk ook geen schuurpapier onder je voeten. En met kinderen in de buurt is het zeker opletten, want die durven wel eens gekke toeren uithalen aan de rand van de zwemvijver.”
Kortom, deze steen is veilig, comfortabel én mooi. En dat maakt ‘m een prima keuze voor de afwerking van zwemvijvers.