Natuursteen bezorgt Toison D’or gracieuze look

Het nieuwe woon- en winkelcomplex Toison d’or in de Guldenvlieslaan in Elsene is een staaltje architectuur van onschatbare waarde, indrukwekkend en gracieus. Grootste troef? Het evenwicht tussen luxueuze accenten en rustieke natuursteen: Thala Beige binnen en Pepperino Dark aan de buitenkant.

Le Toison d’Or is meer dan zomaar een woon-winkelpand met negen verdiepingen en 12.000 m2 handelsruimte. Paradepaardje? De enige Apple Store in ons land. Geen toeval, want het gebouw straalt klasse uit dankzij die typische art nouveau-look. Glooiende bewegingen met goudkleurige accenten, grote glaspartijen en sensuele lijnen. Maar ook rustieke soberheid bezorgt Toison d’ Or zijn gratie. Architectenbureaus Unstudio (NL) en Jaspers-Eyers (BE) kozen resoluut voor natuursteen: de Tunesische kalksteen Thala Beige (verzoet) voor de indrukwekkende wenteltrap en 600 m2 gemeenschappelijke ruimte, Pepperino Dark (gevlamd) voor de gevel.

Warme uitstraling van Thala Beige

“Thala Beige is het type natuursteen dat heel veel warmte toevoegt dankzij zijn mooie tint.” Bertrand Doyen van Marbrerie Saint Jean (Braine L’alleud) begrijpt de keuze voor deze rustieke kalksteen. “Natuursteenverdeler Beltrami (Harelbeke) had de steen voorgesteld aan de architecten en die waren meteen enthousiast. Wij hebben de hele benedenverdieping betegeld, dat wil zeggen de lobby met de monumentale wenteltrap. Een behoorlijk grote ruimte waarin je best kiest voor een warme kleur zoals beige.”

“Het is ook een genuanceerde steen, allesbehalve monotoon dankzij de beweging in zijn tinten. Voor ons was het de eerste keer dat we zo’n groot project uitvoerden en het resultaat oversteeg uiteindelijk onze verwachtingen. In die zin is natuursteen natuurlijk altijd een dankbaar materiaal om mee te werken.”

Pepperino Dark als buitenbetegeling

De lichtgrijze graniet Pepperino Dark uit China vormt de ideale buitenafwerking voor de gevel van Le Toison D’or, volgens Alexander De Decker van Marmerwerken Allard G. et Fils (Lot). “De gevel van het gebouw werd volledig afgewerkt in 3D, zowel het prefab-betongedeelte als een groot deel van de natuursteen. Een unicum in België. De Pepperino Dark gaat uitstekend samen met de gele graniet Amarelo Real die ook gebruikt is over een oppervlakte van 2700 m2. De Pepperino Dark plaatsten we op de benedenverdieping en in de zijstraat ter hoogte van de trap. In totaal gaat het over een oppervlakte van 4000 m2. Binnenkort nemen we trouwens de Apple Store op de benedenverdieping nog eens extra onder handen.”

Natuursteen: flexibel en duurzaam

Bij Le Toison d’Or primeert het esthetische en daarom is natuursteen een prima keuze. Hij past namelijk bij verschillende stijlen: klassiek of modern. Je combineert de verschillende soorten moeiteloos met elkaar en dat zie je ook aan het complex. Fijnkorrelige en compacte Pepperino Dark met Amarelo Real aan de buitenkant vormen een perfect huwelijk. Binnen bezorgt de uitvoering in Thala Beige de lobby een exclusieve uitstraling. Eenvoud siert en die creëer je zeker met natuursteen.

Bijkomend voordeel is dat natuursteen in hoge mate bestand is tegen invloeden van buitenaf. Dat maakt hem ook zo geschikt voor buitengevels. Zelfs na jaren behoudt hij zijn eigenschappen en blijft hij er goed uitzien. Vraag het maar aan de Romeinen en Egyptenaren duizenden jaren geleden. Kortom, een duurzame keuze.