Natuursteen maakt nieuwbouwproject Le Manoir (Duinbergen) volstrekt uniek

Vorig jaar werd de bouw afgerond van het nieuwbouwproject Le Manoir in Duinbergen (Knokke-Heist): 6 luxeappartementen met ruime terrassen en een ondergrondse garage. Le Manoir straalt net zoals de buurt klasse uit, maar kreeg ook een uniek en tijdloos karakter. Vooral dankzij de afwerking in natuursteen

‘Le style Duinbergen’
Duinbergen staat bekend om haar rustieke en luxueuze villa’s, ‘le style Duinbergen’. Pittoresk en residentieel vlakbij de indrukwekkende duinen en het heerlijke strand. De vastgoedprijzen schieten er nog altijd de hoogte in, want de grond is er schaars. Als er groen licht gegeven wordt voor een nieuwbouwproject, denken architecten dan ook grondig na over de uitvoering. Hier geen inspiratieloze hoogbouw uit beton en glas maar exclusieve ontwerpen. Tijdloos en karaktervol, met de focus op maximaal comfort. En dat geldt zeker voor het kleinschalige luxeproject Le Manoir met zijn strakke look en naadloos aansluitende garage tot twee niveaus onder de grond.

Le Manoir is trouwens een van de laatste locaties met zeezicht in de buurt op amper 50 meter van het strand. Ideaal gelegen, vlakbij de Duinbergenlaan, het Europaplein, minigolfterrein, ...

Le Manoir: afwerking in Kilkenny Limestone Fosil
Bij exclusieve architectuur hoort ook een stijlvolle afwerking, in natuursteen bijvoorbeeld. Prominent aanwezig bij Le Manoir op de benedenverdieping of puur als afwerkingslaag: Kilkenny Limestone Fosil, ook wel bekend als Ierse Arduin of Threecastles Blue Limestone. Ook in de ondergrondse garage (met 12 parkeerplaatsen) bestaat de muurbekleding volledig uit natuursteen. Zaakvoerder Brecht De Clercq van aannemer/promotor Van Tornhaut coördineerde het project: “De werken voor de wandbetegeling besteedden we uit, omdat het om specialistenwerk gaat. Ze namen zo’n twee maanden in beslag maar verliepen perfect op schema. Het gaat om wandtegels van 3 centimeter dik en samen vormen die een unieke lijn.”

De steen bestaat uit grijsblauwe, compacte crinoïdekalksteen. Hij vertoont verschillende schakeringen in de tinten na verwerking met witte aders en fossielen. Zaakvoerder Chris Scherrens van het Wingens natuursteenbedrijf WNB onderstreept het unieke van dit project: “De klant koos de steen zelf bij de producent (Brachot-Hermant, Deinze). Muurbekleding in natuursteen is een van onze specialiteiten en de Ierse arduin uit de fossiellaag (witte vlekken), zeker in een gebrande afwerking, is zelfs voor ons een primeur. We lijmden de platen tegen een achterliggende betonstructuur en plaatsten die in halfsteens verband. De voegen zijn elastisch afgekit.”

Duurzaamheid troef
Ierse blauwe hardsteen is ook duurzaam. Hij is bestand tegen invloeden van buitenaf: regen, wind en vorst. Net daarom wordt hij veel gebruikt om gevels te bekleden, zoals hier bij Le Manoir. De Kilkenny Limestone Fosil wordt trouwens al eeuwen gebruikt als grondstof voor de gekende Keltische kruisen. Een echte overlever dus waarmee je veel kanten op kunt, afhankelijk van de afwerking. En natuursteen als Ierse Arduin is ook nog eens milieuvriendelijk dankzij het lage koolstofgehalte en de productiewijze.

Klassieke en tijdloze elegantie
Voor blauwe harsteen zijn verschillende uitvoeringen mogelijk: blokken, platen en tegels. Die laatste vorm is al jaren populair bij de bouw van prestigieuze en imposante gebouwen in Ierland en Europa. Maar ook kleinschalige projecten profiteren van de klassieke en tijdloze elegantie van Ierse Arduin. Kortom, een perfecte keuze voor projecten als Le Manoir in het mondaine Duinbergen.