Nero Marquino bezorgt restaurant Castor stijlvol interieur

Bij culinaire topklasse hoort ook een stijlvol interieur en dat hebben ze bij Restaurant Castor in Beveren-Leie ook begrepen. Warme kleuren met hedendaags design, strak en alles perfect in harmonie. Net zoals het eten zélf. Blikvanger? Meubels in stijlvolle natuursteen: Nero Marquino.

Restaurant Castor in Waregem is sinds vorig jaar dé culinaire trekpleister van Waregem. De lofbetuigingen lieten niet lang op zich wachten: een topscore van 16 op 20 in de GaultMillau en de titel van Jonge chef van het Jaar in Vlaanderen voor Maarten Bouckaert. Een totaalbeleving met veel oog voor detail, klinkt het bij monde van de uitbater zelf. En dat vertaalt zich ook in het interieur. De meubelen zijn afgewerkt in Nero Marquino. De spreekwoordelijke kers op de taart, zeg maar.

Exclusieve uitstraling

Nero Marquino is Spaans marmer en was tot voor kort relatief onbekend, behalve in het land van oorsprong. Maar daar kwam de voorbije jaren verandering in. Sterker nog, vandaag de dag is het een van de populairste zwarte marmers. En eigenlijk gaat het om kalksteen ontstaan door gekristalliseerd rif miljoenen jaren geleden.

Deze natuursteen biedt veel afwisseling dankzij de verschillende kleurnuances, een zwarte achtergrond met witte adering (calciet) of vlekken. Gepolijst wordt hij glad en glanzend en dat bezorgt ‘m nu net die unieke uitstraling. Een prima keuze dus voor het interieur van een toprestaurant.

Nero Marquino: maatwerk volgens de regels van de kunst

Nero Marquino wordt gebruikt voor binnenruimtes: vloeren, plinten, trappen, schouwen, … Je beschermt ‘m best tegen invloeden van buitenaf: regen, wind of vorst. En hij vraagt om het nodige onderhoud. Dat gebeurt best op maandbasis met een aangepast reinigingsmiddel.

Het bedrijf AGRA uit Wortegem-Petegem levert maatwerk in natuursteen en mocht de meubelen bekleden. Zaakvoerder Louis De Leersnijder verzekert dat zoiets met de grootste zorg gebeurt: “Het gaat vooral om kleinere stukken: de besteklader, het kassameubel, barmeubel, … Maar huzarenstukje van dit project was toch wel het majestueuze haardmeubel. We doen namelijk zoveel mogelijk in open boek, dat wil zeggen dat de ader in de steen doorloopt. De platen moeten dan gelijk zijn om ze te kunnen spiegelen en zagen, dus gaan we eerst op zoek naar het juiste blok. Een afwerking volgens open boek betekent altijd een grote uitdaging. Het gaat immers om millimeterwerk.”

Natuursteen perfect in harmonie met interieur

In het interieur van restaurant Castor telt net zoals op het bord elk detail. Voor de afwerking van de meubels werd gezocht naar een steen die mooi aansluit bij het gefumeerde glas. Interieurarchitecte Isabelle Van Poucke werkte mee aan het project en vindt het een logische keuze : “Zwart is een kleur die telkens terugkomt: in het glaswerk, lamellen, deuren, … Daarom viel de keuze op deze zwarte marmer. De architecten hadden dan ook echt een concept voor ogen.”

Natuursteen als Nero Marquino wordt vaak gebruikt voor hotels en restaurants maar ook in privéwoningen, bijvoorbeeld om een haard (sokkel) mee af te werken. Met recht en rede, want deze zwarte parel heeft het gewoon allemaal.