Maatwerk

Inleiding

De sectie maatwerk beschrijft de meest gevraagde vormen van maatwerk voor binnen. 

Deze gebruiken vallen onder de beschrijving “Maatwerk”.
- keukenaanrecht en eettafel
- lavabotablet
- schouwen
- andere tafels
- tussendeurdorpels
- tabletten

Keukenaanrecht

De mogelijkheden zijn eindeloos. Met natuursteen kan men de mooiste dromen waarmaken. De voordelen van een natuursteen als werkblad is de krasbestendigheid, vlekwerend en vooral bacteriostatisch. Dit betekent dat de groei van bacteriën wordt afgeremd. Dit kan niet bij andere natuurlijke materialen. De ervaring toont ook aan dat geen enkele kopie beter is dan het origineel. Composiet is minder krasbestendig, minder vlekwerend, kan niet tegen hitte en is minder bacteriostatisch. Sommige natuurstenen zijn meer onderhevig aan verkleuring. Dit maakt hen niet minder geschikt. Een Carrara die mooi verkleurt na verloop van tijd wordt ook verkocht. Een blauwe steen die sneller verouderd door gebruik is een graag geziene gast.

Werkbladen in een keuken bevatten af en toe openingen voor spoelbakken, kookplaten, friteuses en andere techniek. Als de lengte van het stuk te groot wordt is het aangeraden om voegen te voorzien. Voegen zijn nodig wanneer de stabiliteit van het stuk in gevaar komt, tijdens de productie, tijdens het transport maar ook later nadat het geplaatst is. Een goede natuursteenverwerker zorgt ervoor dat het visueel in orde is, bespreek dit zeker met uw leverancier.

Een keukenaanrecht kan men impregneren om beter te beschermen tegen vuil. De meeste natuurstenen hebben echter geen bescherming nodig. Men mag gerust morsen met zuren en vetten. Het spreekt vanzelf dat men na elk gebruik het aanrecht moet reinigen. Doe dit met een eenvoudig sopje of met een aangepast product.

Eettafel

Op eettafels zijn geen beperkingen opgelegd. Enkel het formaat van de beschikbare platen bepaalt de grootte van de tafel.

Lavabotablet

In een badkamer wordt meer gewerkt met chemische producten. De steen die men hiervoor gebruikt moet dus aan meer eisen voldoen dan deze van een keukenaanrecht. Door het gebruik van water zullen er meer kalkresten achterblijven. Een eenvoudig sopje kan dit gemakkelijk verwijderen. Hardnekkige kalkaanslag kan men verwijderen met een anti-kalk product. Deze bevatten vaak zuren. Informeer u dus of een product al dan niet gereinigd kan worden met een zuurhoudende reiniger.

 

Schouwen

Tegenwoordig zijn open haarden of gasbranders geïntegreerd in een wand. Met verschillende vormen van bekleding, van mdf tot natuursteen. Hier zijn weinig beperkingen voor natuursteen. De plaatser van deze wanden hoeft enkel rekening te houden met de verspreiding van de hitte zodat natuursteen niet rechtstreeks in contact komt met warme secties van de verwarming.

Meubilair

Met deze tafels worden alle tafels omschreven die geen eettafels zijn. Salontafels behoren onder meer tot deze beschrijving. Aan salontafels wordt ook regelmatig gegeten of gedronken. Kringen van glazen op de tafel zijn dus goed mogelijk. Voor granieten zijn onderleggers niet nodig, voor kalkstenen en marmers zijn onderleggers zeker aan te raden. Vooral witte wijn, citrushoudende dranken, dranken met voedingszuur in durven kringen achterlaten op het oppervlak.

Tussendeurdorpels

Dit lijkt op het eerste zicht vreemd om een aparte vermelding te maken over tussendeurdorpels. Zeker omdat alle materialen geschikt zijn als dorpel. De reden om dit te vermelden is omdat men tijdens het vloeren best gebruik maakt van dorpels in plaats van de vloertegel te laten doorlopen. Voegen tussen tegels en tussen tegel en dorpel vangen de bewegingen op. Als men de vloer laat doorlopen ontstaan er scheuren doorheen de tegel die anders zou worden opgevangen door de deurdorpel.

Tabletten

Tabletten kunnen meer zijn dan venstertabletten. Toog, doorgeefruimtes, nissen, siertabletten. De kracht van natuursteen is dat dit een van de weinige materialen is waarvoor een oplossing nodig is in uw interieur. Snel verkrijgbaar, op maat en aan een concurrentiële prijs.