Verruimend effect van natuursteen siert Stadskantoor Torhout

Het in 2014 geopende Stadskantoor in het West-Vlaamse Torhout kenmerkt zich door een karaktervolle natuurstenen bevloering die zowel binnen als buiten bijdraagt aan de materialisering van de footprint van het gebouw. “Een publiek gebouw heeft baat bij edele materialen die duurzaamheid koppelen aan niet-demoderende, esthetische klasse. Daarom opteerden we hier voor natuursteen”, vertelt architect Gino Debruyne

Transparante glazen sokkel

Het Torhoutse Stadskantoor werd ingepland in het Stadspark, een van de weinige groene zones die de stadskern van Torhout telt. Aanvankelijk was het de bedoeling van het studiebureau om het gebouw, dat drie bouwlagen en een ondergrondse parking omvat, dicht tegen de achterliggende sporthal te bouwen. Architect Gino Debruyne was evenwel de mening toegedaan dat een administratief gebouw dat volledig ten dienste staat van de bevolking, zo dicht mogelijk op de publieke as, in dit geval de Aartrijkstraat, moet worden geplaatst. “Door de positionering van het gebouw bleef er toch ruim voldoende stadspark. Het gebouw zelf ontplooit zich volgens een concentrisch plan dat binnen een strikt geometrische vierkante vorm vertrekt vanuit de centrale toegang. Het royale atrium op het gelijkvloers bevindt zich in een transparante glazen sokkel die het gebouw als het ware optilt. De aldus gecreëerde beglaasde convexe vorm creëert een diffuse overgang tussen park en gebouw en vormt tegelijkertijd het hart van het gebouw. De open binnenruimte verbindt alle bouwlagen met elkaar en trekt licht tot in de onderste bouwlagen. Het resultaat is een aangename open ruimte die er mee voor zorgt dat het gebouw zeer overzichtelijk is en de bezoeker er gemakkelijk zijn weg vindt. Door gebruik te maken van kleurcodes voor de diverse loketfuncties kan men zich ook onmiddellijk oriënteren.”

Gris Catalan

Om de overgang van de in polybeton uitgevoerde bovengrondse parking naadloos te laten verlopen, koos de ontwerper voor de natuursteen ‘Gris Catalan’ die op zijn beurt voor een naadloze overgang van de buiten- naar de binnenruimte zorgt. “In het atrium werden dynamische trappen naar de verdiepingen als losse elementen in de ruimte geplaatst en eveneens bekleed met dezelfde natuursteen. Het atrium oogt ruim en aantrekkelijk, onder meer door de zachtgrijze naturelle kleur van de natuursteen die niet alleen opvalt door het ietwat ruw ogende uitzicht van de steen zelf, maar evenzeer door te kiezen voor een specifiek legpatroon. In plaats van het klassieke halfsteenverband of voeg op voeg werden de tegels volgens een éénderde legpatroon geplaatst. Ook dat draagt bij aan het verruimende optische effect. De kleur van Gris Catalan past wonderwel bij het zichtbeton en de witte staalelementen van de dragende elementen van het gebouw. De keuze voor de oppervlakteafwerking ging uit naar patinato. De invulling getuigt van een doorgedreven zin voor uniformiteit in materialen en kleuren. Die keuze maakt het geheel opener, minder druk en perfect leesbaar. “

Andere manier van werken

Het Stadskantoor vervult grotendeels een kantoorfunctie maar telt ook enkele grotere vergaderzalen. “Op het gelijkvloers bevinden zich de meest gefrequenteerde functies zoals het onthaal en burgerzaken. Op de eerste verdieping vonden de kantoren van grondgebied, ICT, vrije tijd en personeelsfuncties een onderkomen. Niveau +2 biedt dan weer plaats aan de beleidsfunctie, de secretarie, financiën en interne zaken, en heeft eveneens een vluchtterras. De indeling van de kantoren duidt op een nieuwe manier van werken. Om de integratie van het personeel, dat afkomstig was uit drie verschillende gebouwen, vlot te laten verlopen, werd niet langer geopteerd voor individuele kantoren, maar voor een open ruimte waar iedereen samen aan de slag is. Is het toch nodig om even in een besloten omgeving te werken, dan zijn er voldoende individule werkhoeken en vergaderruimten. Een moment vanverpzoing kan dan weer in een van de zithoekjes die in de passerelles rond het gebouw zijn ingepast.” 

Energetisch verantwoord

Het Stadskantoor is streeft maximaal naar een sterk verbeterde energieprestatie. Door de juiste combinatie van energiebesparende technieken en een zorgvuldig, holistisch ontwerp bereikt het reële gebouw een zo hoog mogelijke prestatie. “Om enerzijds oververhitting tegen te gaan en anderzijds een basisverwarming te garanderen werd er voor gekozen om het gebouw met betonkernactivering uit te rusten. Deze zorgt ervoor dat ten allen tijde een grote thermische massa beschikbaar is om pieken in het temperatuursverloop uit te vlakken. Dit systeem wordt gevoed door een warmtepomp met zeer hoge rendementen die de benodigde energie aan de grond onttrekt of er in koelseizoen aan toevoegt. Onder het natuurstenen oppervlak in het atrium op de gelijkvloerse bouwlaag steekt vloerverwarming. De verdiepingen kenmerken zich door verhoogde vloeren en akoestisch dempende materialen.”

Over de natuursteen

Gris Catalan is afkomstig uit Sant Vicenç de Castellet (Spanje). Het is fossielhoudende grijsblauwe compacte kalkzandsteen die ontstaan is uit de ophoping van crinoïderesten die letterlijk samengeklit werden door microkristallijn calciet (zwarte gemoucheteerde achtergrond). Het decoratieve effect wordt hier en daar versterkt door witte koralen en schelpen. Deze natuursteen is geschikt voor alle gebruik in binnen- en buitentoepassingen zoals vloer-, wand- en trapafwerking in individuele woningen en gebouwen met intensief collectief gebruik.

Cijfermateriaal
Stadspark: 8.970 m²
Parking: 1.740 m² (60 parkeerplaatsen)
Stadskantoor: 1.850 m²
Oppervlakte natuursteen:
binnen: 576,25 m²
buiten: 896,85 m²
E-peil: < 60
K-peil: 29
Bouwteam
Architectuur: Gino Debruyne & Architecten - Brugge
Technieken: Studiebureau R. Boydens - Loppem
Stabiliteit: Ney & Partners - Brussel
Omgeving: Denis Dujardin Omgevingen - Kortrijk
Veiligheid: VAMCO – Ruddervoorde
Hoofdaannemer: Antwerpse Bouwwerken – Antwerpen
Natuursteen: Stone – Olsene Zulte / Londerzeel